söndag 25 mars 2018

Uppfattningar i all välmening...

Vad är viktigt i livet? Vad är oviktigt? Jag ligger i soffan och funderar. Vet precis vad det gäller mig själv. Har dock märkt att många saknar självinsikt, men är tvärsäkra åt andra. Fick besök av en person häromdagen och blev fullkomligt överöst med antaganden och råd som inte gäller mig.

Det tas ofta för givet att alla värderar och vill samma saker, och att alla i sin strävan att uppfylla sina mål - som är samma som alla andras - begår samma misstag av samma anledningar. Å ena sidan är alla individer. Å andra sidan klumpas människor ihop i kollektiv när det vedertagna "kunnandet" vägrar se nyanser och olikheter.

Det tas för givet att den som sliter ihjäl sig gör det frivilligt - för att det är värt det. Så man måste lära sig förstå att det inte är värt det. Det tas för givet att krav på en individ ställs av individen själv och ingen annan - för att den vill ha orimliga krav på sig. Det tas för givet att det "bara" är att säga ifrån och att ingen klarar det. Man ska "lära sig" att säga nej, som om ordet är användbart och bejakas. Det tas för givet att alla som fick för en överdos av kravgivan girigt sög åt sig för att få vara överdrivet duktiga, hade ett enormt kontrollbehov och inte sällan drevs av sitt statusbehov.

Nåväl, jag vill klargöra en gång för alla - ovanstående gäller inte mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar