torsdag 21 december 2017

Vad kräver du av vänskap?

Ja vad kräver just du som läser mina ord nu? Vad är vänskap för dig? När är man en vän? Är du någons vän? Har du en riktig vän? Eller tror du bara det tills motsatsen är bevisad?

Kan du vara vän med någon som inte är precis som du? Någon som inte tänker och tycker som du, och som har andra värderingar än vad du har? Eller måste dina vänner hålla tyst om sina tankar för att inte väcka din förtret? Får dina vänner vara sig själva, eller måste dom anpassa sig för att passa dig? Kan du tycka bra om en vän även om du får veta att vännen inte alltid tycker som du? När du plötsligt märker att den där trevliga vännen som du faktiskt tycker riktigt bra om, visar sig vara en sådan person som du regelbundet upplyser din omvärld om hur mycket du ogillar?

Är du tolerant om du inte accepterar att dina vänner inte på alla sätt är exakt som du? Att dom inte är formskräddade i minsta detalj för att passa in i din världsbild? Har du kanske en checklista med kriterier som ska stämma för att någon ska kunna vara din vän? Vad gör du den dagen då du upptäcker att en av punkterna inte uppfylls?

En gång i tiden - innan Sverige polariserades - fick jag lära mig att vänskap var något villkorslöst. Det handlade inte om vem som var "god" och vem som var "ond".  Äkta vänskap ställde inte krav på hur vännen ska vara, tycka, tänka, leva, yttra sig osv. Vänskap var att acceptera och uppskatta varandra med likheter och olikheter. Man kunde rentav komplettera varandra. Man fanns för varandra när man ville och när det behövdes - även om det ibland kunde gå långt mellan tillfällena.

Vad är viktigast för dig när det gäller vänskap? Är det att ha sanna vänner eller att ha "rätt" vänner? Tappar du ditt ansikte inför alla dina likatyckande om du fortsätter att vara vän med någon som inte längre passar in i mallen? Blir du rädd att tappa din sociala status? Eller börjar du helt enkelt att tycka illa om din vän för att den inte var exakt så som du förväntade dig?

Vänskap kan vara skör - mycket skör. Numera behöver man inte längre göra någon personligen illa för att hamna i kylan. Det kan räcka med att man upptäcks ha ovälkomna åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar