tisdag 19 december 2017

Att resa i tid och rum...

Finns det något som är lika bra på att locka fram minnen och stämningar som musik? Toner och text är nycklar till fotoalbum i hjärnan, och kopplar snabbt upp känslorna mot hur dom var vid tillfället då man hörde melodin någon gång i det förflutna. Ibland kan musik väcka så stark längtan tillbaka till det där speciella ögonblicket, att det nästan känns plågsamt att lyssna.

Jag vill nog inte gå så långt som att kalla mig allätare när det gäller musik, men är inte heller låst till någon speciell genre. Olika sorters musik passar för att pigga upp mig, väcka danslusten till liv, göra mig avkopplad, skänker tröst och för att väcka minnen. Just när det gäller minnen så kan det ibland kännas lite frustrerande när jag inte har möjlighet att få återuppleva vissa saker. Men men, någon gång kanske det sker...

Jag skriver ytterst sällan inlägg på förfrågan, men idag fick jag en fråga som gjorde mig nyfiken - vilket är sällsynt. Den handlade om en musiksajt som heter Reggaeton.se. Jag hade inte hört talas om denna sajt, men musikälskare som jag är kunde jag inte låta bli att lyssna på ett antal låtar. Gissa om jag blev positivt överraskad när jag fann musiken riktigt medryckande! Den väckte minnen främst från Karibien, men även från Mexiko som ligger mig allra varmast om hjärtat.
Av sajtens namn förväntade jag mig först reggaemusik, men jag tycker personligen att musiken mest påminner om latinomusik. Låtarna jag hörde var på spanska, och det tycker jag extra mycket om. Spanskan ger en exotisk känsla som jag verkligen gillar. Kanske för att den hjälper mig lite extra på traven med min verklighetsflykt i tanken.

Förutom att jag älskar musik och resor så älskar jag även att dansa, och den här musiken fick det verkligen att rycka i benen! En gång i tiden dansade jag ofta, och var riktigt duktig på det dessutom. Det var på den tiden jag var i toppform och roade mig relativt ofta såväl i veckosluten som på resor runtom i världen. Numera är jag väl inte riktigt där i livet med jobb, jobb och åter jobb, och knappt ingen tid för nöjen. Båda knäna är ganska kaputt just nu, och jag försöker få ordning på dom tills tävlingssäsongen i distans börjar igen till våren.

Men den här musiken fick mig plötsligt att minnas den där goda och härliga tiden då jag var en lite friare, starkare, friskare, spänstigare, dansantare och faktiskt en gladare variant av mig själv. Jag minns plötsligt precis hur det kändes att vara den där personen som jag nästan glömt att jag var. Och nu fick jag motivationen att försöka bli den jag var igen.

Här kommer länken till musiken som väckte många tankar och minnen: reggaeton.se

Ikväll bjuder jag på en bild från marknaden i Jilotepec i Mexiko. Där flödade den medryckande musiken överallt, såsom den gjorde från husen på landsbygden och även i bussarna. Åh vad jag längtar tillbaka...

4 kommentarer:

 1. Hej Anna! Vi kom från Mexiko i Söndags med feber och magsjuka. Kallt, blåsigt och regnigt ute och kallare inne. Så nej, jag längtar inte tillbaka till Mexiko, det finns trevligare platser där man kan ha det skönt och komma hem frisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! En sån otur att ni drabbades av både magsjuka och dåligt väder. Jag har tillbringat ganska många veckor i Mexiko uppdelat på ett antal olika tillfällen, och har bara haft otur med vädret en enda dag.
   Beträffande magsjuka så kan man drabbas överallt. Idag tvingas jag jobba hemifrån pga att jag insjuknade i värsta magsjukan igårkväll efter julbordsmat, och har tillbringat hela natten i badrummet. Är fortfarande så dålig i magen att jag inte kan lämna huset. Har blivit magsjuk ett antal gånger i livet, såväl i Sverige som i andra länder. Dålig hygien kan man tyvärr drabbas av på hela jorden.

   Radera
 2. Även om du inte kan leva samma liv nu som då måste det vara härligt att ha så fina minnen att tänka tillbaka på.

  Jag önskar dig en GOD JIUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR

  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är härligt att ha många fina minnen, och flera ska det minsann bli :) Jag önskar dig också en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

   Mvh
   Anna

   Radera