fredag 1 september 2017

Balsam för själen när livet känns jävligt...

Livet är ständigt fullt av kontraster. Ljusa stunder följs av mörka, och ibland skiftar dom snabbt. Ena stunden är man omgiven av människor man trivs oerhört bra med, och känner glädje och trivsel. Man känner samhörighet och uppskattning. I  nästa ögonblick blir man utskälld och förnedrad av någon som i vredesmod plötsligt och oväntat tappar sin självkontroll. I vissa sammanhang kan man bli respekterad och lyssnad på, medan man i andra sammanhang blir avbruten och behandlad som ett störande barn.

Stundtals arbetar man med att få slut på mobbning och konflikter som drabbar andra, och däremellan kan man vara utsatt själv. För ibland är det så bra att vara stark och driftig, men det är lika dåligt när man blir kränkt och förnedrad av någon som inte kan hantera sin avsky mot någon annans styrka.
Mobbning är aldrig okey, men det går bra att titta bort om en stark människa drabbas. För samtidigt som det alltid är den kränkta människans upplevelse som räknas, kan upplevelsen tillintetgöras om man kan behäfta personen med skuld. För medan sanningen är ädel och fin, så är lögnen behändig och användbar. Om man klagar och ljuger till rätt öron blir lögner till sanning. Lögner skapar tystnad, men endast för ovetande öron. Tystnad kan inte sägas emot.

En dag i livet kan vara fylld av både glädje och pina. Den kan vara givande och vidrig. Fullständigt beroende av vem eller vilka man har omkring sig. Vänlighet och välvilja från flertalet lyfter, medan enstaka individer tynger ner. En illvilja väger minst lika mycket som tjugo välviljor. Man laddar om, skakar av sig, kämpar vidare, och pang - där satt den igen - den ständigt upptrappade kränkningen.

Nu sitter jag på en stubbe i hagen med mina fyrfota vänner tätt intill mig. Min lilla rackarhäst lägger hö på mitt huvud och trasslar in det i mitt hår medan han tuggar. Hästarna njuter av min närvaro lika mycket som jag njuter av deras. Sorgsenheten skingras sakta, men lite blir kvar. Kvällen är stilla och lugn. Bland de sannaste av vänner råder fullständig frid. Det finns bara här och nu oavsett vad som händer i världen. I hagen finns ingen falskhet och inga lögner. I hagen kommer ingen ljuga eller skälla. Ingen irriterar sig på vad jag har att säga.

I hagen finns balsam för själen när livet känns jävligt.2 kommentarer:

  1. Livet är inte alltid en dans på rosor. Det går upp och det går ner precis som solen. Njut av dina fyrfotingar som inte besitter några elakheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant! För det mesta är solen uppe, men så finns det alltid dom som gör sitt bästa för att dra ner rullgardinen vid varje givet tillfälle. Djur är fantastiska vänner för dom saknar förmågan att vara elaka och falska.

      Radera