söndag 25 juni 2017

Är det bättre att komma för tidigt än att komma för sent?

Att komma för sent är ju inte alltid så uppskattat, och det ska det väl inte vara heller om det råkar vara så att man spiller bort någon annans tid. Det kan vara väldigt irriterande om ett antal personer har samlats för ett möte, och får sitta och vänta istället för att göra något produktivare.
Men om det faktiskt inte har någon betydelse om man dyker upp prick på sekunden har jag personligen ingen större lust att stressa ihjäl mig. Då är det bättre att bestämma en ungefärlig tid, och ta saker som dom kommer.

Men lika ofta som man hör att någon irriterar sig på den som är sen - lika sällan hör man någon klaga på att någon kommer för tidigt. Visst behöver man ha lite tid till godo om man t ex ska åka någonstans eller har någonting inbokat. Det är ju bättre att få vänta en stund inför något man har inbokat än att missa sin tid. Det är inte minuterna inför klippningen eller tandläkarbesöket jag tänker på här, utan på folk som alltid envisas med att dyka upp för tidigt till bjudningar.

Om det är någonting jag stör mig kraftigt på, så är det när man har sagt en tid för t ex en middagsbjudning eller ett kalas, och vissa bara måste dyka upp tidigare. Man har stressat för fullt med att fixa till hemmet, kanske fått fara iväg i ilfart och handla något man har missat, lagat mat, dukat, och försökt få undan stöket på köksbänkarna. Det som återstår är att fixa till sig själv så att man inte dyker upp i dörrhålet som en svettig och fläckig värdinna.

Det är nånstans där det händer. Under den tiden man har reserverat för SIG SJÄLV. När man precis har virat badlakanet kring sig hör man hur det knackar på dörren. Eller man har precis börjat föna sitt dyngsura hår när det knackar på. Man kanske befinner sig badrummet och har precis påbörjat sin makeup.

Istället för att man får göra sig klar enligt sin planering, tvingas man börja socialisera innan man är färdig, och det blir ibland väldigt svårt att komma ikapp. Det känns lite sisådär roligt att lämna gästerna för att dra sig undan och torka håret.

Varför är det helt ok att komma för tidigt? För mig är det mera störande än när man kommer för sent.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar