torsdag 27 oktober 2016

Varför tillåts utländska förare utan körkort riskera våra liv?

"Polisen tandlös mot körkortslösa förare" rapporterar SVT Nyheter. Den svenska flatheten gör sig återigen påmind, och den här gången genom att livsfara tillåts existera i trafiken där det förr fanns en noll-vision mot olyckor. För att trafiken ska bli så säker som möjligt för alla som vistas i den, bör det vara en förutsättning att alla som framför fordon har körkortsbehörighet för dessa. Denna behörighet säkerställer inte endast att föraren kan gasa, styra och bromsa sitt fordon, utan även att föraren kan de regler som gäller i trafiken. Alla som har kört bil i andra länder är medvetna om att reglerna kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika länder. Det kan vara allt ifrån vem som ska lämna företräde i vilken situation, till vilken sida av vägen man ska köra på.

Förutom att regelverken skiljer sig åt, så kan även väglaget göra det. I Sverige, där vägarna drabbas av ishalka på vintern, ska man kunna framföra sitt fordon även när friktionen är minimal under däcken. Annars utgör man en extrem fara för sig själv likväl som för sina medtrafikanter.

När det gäller förare som är folkbokförda i Sverige så är det inte tillåtet att köra utan svenskt körkort. Men utländska förare får gärna riskera våra liv!! Varje dag stoppar polisen utländska förare som visar upp misstänkt falska körkort. Ibland i samband med vanliga nykterhetskontroller, och ibland i samband med olyckor. Förarna visar upp papperslappar med påklistrade foton som påstås vara körkort. Vad görs det åt detta? Vanligen ingenting!!! 

Såhär säger den intervjuade polisen:
"– Det är inte ovanligt att man åker på en misstänkt rattfylla efter tips om en vinglig färd, där det visar sig att föraren inte har en giltig körkortshandling, säger Niclas Ekbom.
Men hur kan ni då veta att de verkligen inte har ett äkta körkort?
– Nej det går ju inte alltid men några gånger har vi lagt mödan till och gått till botten med några fall och då har det också visat sig att vi har haft rätt, Niclas Ekbom."
Det är polisens uppgift att bevisa att papperslappen inte är ett äkta körkort, men det finns inte tid att utreda huruvida föraren kör olagligt och är en livsfara i trafiken eller inte. Svenska lagstiftares flathet, och polisens tidsbrist ger livsfarliga förare fritt spelrum bakom ratten, och dessa förare blir allt flera för varje dag.

Varför är det inte ett lagkrav att utländska förare åtminstone ska ha ett internationellt körkort?? Varför finns det ens några trafikregler när en ökande andel förare inte ens behöver känna till dessa? Det är helsjukt att utländska körkortslösa förare tillåts härja fritt i trafiken, och att polisen väljer att se mellan fingrarna när dom misstänker att körkort är falska. Man kan vara säker på att förarna saknar kännedom om svenska trafikregler - inklusive att alkohol och bilkörning inte hör ihop. Man kan vara lika säker på att den som bara kört på torra vägar inte är en säker förare på isiga vägar.

Så varför tillåts det att vägnätet fylls upp av farliga och olagliga förare?! Är det ännu ett sätt att säkerställa att Sverige är ett politiskt korrekt land?! Om så är fallet hoppas jag verkligen att det bara är dom som tycker detta är acceptabelt, som drabbas av olyckorna som följer i dom körkortslösa förarnas kölvatten.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/polisen-tandlos-mot-korkortslosa-forare5 kommentarer:

 1. Det här har jag funderat på länge. Här har vi en hel stadsdel med Somalier som rallar runt med bilar. Men har de verkligen någon kunskap i bilkörning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man fråga sig :-/ Men dom får väl hållas oavsett vilket, för det verkar ju bara vara svenskar som inte anses ha medfödda körkunskaper.

   Radera
 2. Hur och vilka försäkringar gäller vid olyckor, incidenter mm, med fordon där förare saknar giltigt körkort. Och där föraren döms för vållande till exempelvis dödsolycka. Går staten in och pröjsar ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten / Brottsofferjouren betalar - skulle inte tro det. Försäkringsbolagen betalar definitivt inte.

   Radera
  2. Staten/Brottsoffernämnden - skulle inte tro det, bara om en nysvensk förolyckas med en annan nysvensk. Försäkringsbolagen betalat definitivt inte.

   Radera