söndag 16 oktober 2016

Boktips för folk som vill verka fina...

Jag vet inte hur många som känner till serien Keeping Up Appearences, eller Skenet Bedrar som den kallades i Sverige. Den spelades in av BBC på 90-talet, och huvudpersonen i serien är Hyacinth Bucket - en medelklassdam som gör allt för att framstå som en blåblodig kvinna av den aristokratiska överklassen. För Hyacinth var det viktigaste av allt i livet att klättra på den sociala stegen, och få umgås med människor ur samhällets övre skikt. Det blev många tokiga förvecklingar, och Hyacinths ansträngningar slutade snöpligt när hennes systrar från samhällets mindre fina skikt samt slusken Onslow envisades med att dyka upp vid helt fel tillfällen.

Komediserien gav mig många goda skratt, och jag önskar att människor som vill verka fisförnäma i den verkliga världen vore lika underhållande. Det kan handla om småborgerliga Svenssons, folk som träffat en partner som har det "gott ställt", folk som har "kommit upp sig" i arbetshierarkin och fått några kronor högre lön samtidigt som dom äntligen fått lite makt dessutom, arvtagare, tipsvinnare och alla möjliga som är eller känner sig lite nyrika. Det finns både kvinnliga och manliga "Hyacinther" i samhället, och ibland stöter man på dom.

Visst ska man vara stolt över det man har, får eller förtjänar, men det är inte vackert när det stiger folk åt huvudet. Ett tydligt tecken på att så har skett är när någon börjar vilja verka fin. Det kan yttra sig på många olika sätt, men skrytsamhet i olika former är vanlig. Personen i fråga vill skylta med sin "finhet" i alla sammanhang som bjuds. Sociala medier - och kanske framförallt Facebook - görs till ett skyltfönster för att exponera nya saker och händelser såsom heminredning, kapitalvaror och överdådiga middagar, samt annat som ska visa omgivningen vad man har att avundas.
I sociala sammanhang ska umgänge gärna verka påkostat, och samtal innehåller inte sällan information av monetär art, såsom vad anförskaffade kapitalvaror kostade,  eller vad någon som kommit upp sig ett snäpp har för lön. Tänk att ha, få eller tjäna något utan att omgivningen får veta allt om vad det nu gäller. Då kanske omgivningen inte förstår hur fin man är, och inte begriper att den har något att vara avundsjuk på.

Visst, folk får väl leka fina bäst dom vill vad det mig beträffar. Men jag brukar säga att "Det som är värt att göra, är värt att göras väl". Tyvärr är det många småborgerliga och andra uppkomlingar som inte förstår att skryt och ägodelsexponering inte är det enda som behövs för att verka trovärdig i sin finhet. Jag har sett otaliga exempel på hur det bokstavligt talat skär sig mellan hur folk vill framstå och hur dom faktiskt uppför sig. 

T ex så framstår man inte som fin om man bjuder hem folk på en påkostad och uppklädd middag serverad på dyrbart porslin, om man kastar sig i serveringsfaten före sina gäster och börjar stoppa munnen full med mat innan gästerna ens fått något på tallrikarna. Man framstår heller inte som fin om man sitter och skryter om sina ägodelar eller sin inkomst. Man spräcker definitivt fasaden om man avskärmar sig från konversationen och mobilsurfar till stearinljusens sken. 

Men nu kanske vän av ordning efter de fåtaliga exemplen ovan undrar - hur gör man då om man vill verka finare än vad man är? Jo, för den som vill få sina avsikter att hänga ihop med handlingarna finns det goda råd att få. Så idag bjuder jag på ett par boktips för den som vill läsa och lära ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar