måndag 26 september 2016

Premiär, och det gick jättebra!!! :D

Det känns alltid väldigt spännande när man ska starta en häst för första gången. Hur ska det gå? Kommer det gå bra? Hur mycket och hur länge man än har förberett sig, så är det omöjligt att veta hur det kommer bli i "skarpt" läge. Men det finns en slags tjusning i den här spänningen, och man känner sig på nåt sätt lite extra levande när man tar det där steget ut i det okända :-)

Den här gången var det Paris tur att få smaka på distansen för första gången. Han är fyra år, och har ännu inte åldern inne för att börja tävla på riktigt, men vi fick delta på en prova på-tävling. Sträckan var 12 km, och planen var att rida långsamt för han är inte färdigtränad att ridas med fart - även om han själv vill det ;-) En distanshäst byggs upp långsamt och länge om man har hållbarheten som prioritet före snabba snabba segrar.

Det ena syftet med att delta var miljöträning, för tävlingsmiljön kan man ju inte träna på vare sig hemma eller hos tränare. Spänningen som både häst och ryttare känner när man står inför start känner man ju inte annars, och det är så mycket som händer i tävlingsmiljön som är nytt och som hästen ska klara av. Det andra syftet var att ta reda på lite mera i detalj vad vi behöver träna på inför den kommande säsongen.

Eftersom banan bitvis gick på bilvägar valde vi i sista stund att låta även Kola delta med Mikis som ryttare. Pari är ännu inte tränad att ridas på bilvägar, och jag ville inte riskera att ensamma hamna i trafik. Kola är en väldigt rutinerad och trygg häst som jag ridit distans med tidigare, och pålitlig i alla situationer. En riktig toppenhäst som man kan lasta av varsomhelst, och som går som en klocka överallt. En sådan är guld värd att ha med som sällskap, för det viktiga var att allt skulle ske under trygga och kontrollerade former som skulle ge Pari en god erfarenhet inför den kommande tävlingssäsongen.

Lyckligtvis blev det en jättebra erfarenhet, som gav såväl träning som vetskap om vad vi behöver finslipa :-) Pari var supercool på tävlingsområdet, och ändå intresserad och nyfiken på vad som hände omkring oss. Vid besiktningarna travade han upp med sådan glödande entusiasm och jättestora spänstiga steg, att jag nästan fick springa benen av mig för att hinna med honom. Vid framridningen var han pigg i stegen, och när vi stod inför start verkade han förstå var som var på gång. Han blev ännu piggare efter start, och faktiskt ganska stark att hålla ett tag. Det är något vi måste träna på. Det var planerat i förväg i vilket tempo vi skulle rida, och i början av ritten blev jag ganska svettig av att hålla oss till planen. Men jag är en envis rackare jag också, så snitthastigheten för ritten slutade planenligt :-) Vi var inte trötta när vi kom i mål och vi hade det riktigt roligt tillsammans :-)

Idag bjuder jag på några bilder från premiären! :-)

Grabbarna urlastade efter resan :-)

Jag och en mycket pigg Pari ska till framridningen :-)

Hela gänget i mål, och båda hästarna godkända! :D

2 kommentarer:

  1. Gratulerar till en lyckad dag och tävling Anna, han är verkligen vacker och ståtlig Pari. vad är ideal ålder på fält tävlande hästar? och hur vacker kan en ryttare bli?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket Mikael! :D Jag törs inte säga vilken ålder som är ideal inom distansen, men det finns vissa åldersgränser för när hästen får tävla olika sträckor. T ex vid fem års ålder får hästen starta Clear Rounder, och måste bli godkänd på två såna för att få börja tävla. Hästen måste vara 6 år för att få tävla 8 mil, och 7 år för 16 mil. Men det tar tid att bygga en hållbar häst, och dom som har tagit sig tiden och lyckats bra med det har kunnat tävla upp i 20-årsåldern.

      Radera