onsdag 10 februari 2016

Varför är det bättre att vara morgonpigg än kvällspigg?

Trots att man förmodligen har lika mycket vakentid och gör lika mycket nytta oavsett om man är morgonpigg eller morgontrött, verkar många betrakta de förstnämnda som lite "bättre" människor. Att vilja sova lite längre på morgonen betraktas ofta som slött - man är lite lat - men att gå och lägga sig tidigt är dygdigt. Själv har jag aldrig förstått varför, för vad är det som är så himla bra med att nicka till när kvällen knappt har börjat, bara för att man råkade vara pigg och vaken långt innan tuppen gal?

Morgonpigga människor är ofta inte sena att slänga ur sig gliringar till de morgontrötta. "Har du Aftonbladet med dig idag" kan de som känner sig allra präktigast säga som morgonhälsning till den som dyker upp i sista minuten på jobbet. Men sista minuten är ju faktiskt inte för sent. De morgonpigga kommer gärna för tidigt - ofta mycket för tidigt - och tycker att dom har gjort företaget en tjänst bara för att dom har befunnit sig i lokalen läsande en tidning, eller stillsamt kaffedrickande och skvallrande ihop med någon likasinnad och pigg kollega. Vissa sätter tom upp övertid för sitt socialiserande på morgonkvisten. 

De morgonpigga är heller inte sällan sena att dela med sig av hur tidigt dom vaknade, och hur mycket dom hann att göra innan arbetet. Vissa slöläser tidningen och tuggar mackan i slowmotion, medan andra tar stärkande promenader eller rentav hinner till gymmet. Kan man dessutom en måndagsmorgon tala om att man tog tvättstugetiden kl 07:00 på lördagsmorgonen har man fått en extra liten stjärna i himlen. Det är väl finfint att det finns människor som är pigga och duktiga i ottan, men det gör inte de som snoozar till sista minuten till sämre människor. 

Det är inte sämre att slöläsa tidningen på lunchen eller efter arbetet. Det går precis lika bra att ta stärkande promenader, gå till gymmet eller tvättstugan på kvällen. Dessutom kan jag personligen tycka att folk som sitter och småsover tidigt på kvällarna för att dom aldrig unnar sig att sova ut någon gång är en smula trista. Men det är ju upp till dom. Bara dom sparar lite på skrytet och låter bli att leka lustigkurrar på min bekostnad är det finemang ;-)  


4 kommentarer:

 1. Det undrar jag också. Har alltid varit kvällsmänniska och haft svårt att komma igång på morgonen. När vi fick flextid på jobbet var det skönt att kunna komma senare, men som du säger blev det gliringar. Jag fick ju sitta kvar när de andra gick hem på eftermiddagen och jobbade kanske t o m effektivare då än vad de andra gjorde på morgonen när de började dagen med fika. Nu när jag är pensionär kan jag ligga kvar i sängen hur länge jag vill, äta mitt morgonmål och läsa tidningen på "paddan". Härliga tider! Fast det skall erkännas ibland knackar Luther på axeln och jag skäms lite. Fast det går snart över som väl är.

  Hälsar en morgontrött Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter så härligt att kunna ligga och dra sig i sängen med frukosten och tidningen :-) Det är en sak att se fram emot när det blir dags någon gång i framtiden :-) Jag tycker att flextid är något jättebra, men visst är det konstigt att det blir gliringar när man faktiskt arbetar enligt avtal. Personligen får jag extra mycket gjort när andra har gått hem, för då får man vara ifred. Det verkar som att dom som delar ut gliringarna tror att man inte gör något när dom har gått hem. Som om man vore någon ögontjänare som latar sig och har det skönt istället för att arbeta. En sak är iallafall säker - att folk som sitter och fikar och snicksnackar får inte lika mycket gjort som den som sitter ifred och koncentrerar sig på sin uppgift. Jag vet folk som har kommit upp till två timmar tidigare än jobbet har börjat, och löst korsord, läst tidningen, klyftat äpplen, laddat kaffebryggaren, fikat och pratat om det mesta utom sådant som är arbetsrelaterat, och som har gjort sig lustiga över dom som flexat en stund och gått hem senare. Hursomhelst så kommer inte Luther att knacka mig på axeln när jag blir pensionär, för han kommer att tycka att det är meningslöst ;-) Det är tur att du inte skäms någon längre stund, för du ska inte skämmas alls :-)
   Hälsar morgontrötta Anna

   Radera
 2. Verkligen vi alla är olika, morgontrötta eller inte så går det ju som du skriver lika bra att ta tvätten på kvällen eller promenaden.

  Ha en fantastisk dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det är ju faktiskt bra att vi är olika, för tänk om alla alltid skulle vilja göra samma saker samtidigt. Då skulle det skapas många flaskhalsar i samhället.
   Jag önskar dig också en härlig dag!!
   Anna

   Radera