onsdag 24 februari 2016

Det där med matlagningsprogram på radion...

Om jag skulle tvingas välja ut den meningslösaste av alla programsorter, så skulle matlagning i radio trängas för en plats på prispallen. Samtal kan vara intressanta, och musik kan vara medryckande och avkopplande samt en massa annat. Men matlagningsprogrammen - dom är ingenting. En slags meningslös utfyllnad av etern som inte ger annat än frustration över bristen på sinnlig njutning. För det verkar ju vara sådan som är syftet med programmen.

Programledaren brukar vara lika käck som alltid när ämnet gäller mat, och samtalar glättigt med kocken. Men ansträngningen som i brist på syn-, doft- och smakintryck blir så mycket större, faller platt som en pannkaka i brist på det uppräknade. 

Allt beskrivs lika noggrannt som när tandläkaren rabblar vilka tänder han gräver i med petpinnen, men därtill läggs en vidareförmedling av alla de intryck som via öronen ska sätta fart på lyssnarens fantasi och snålvatten. Ljudupptagningen verkar ske så nära pannornas och grytornas bottnar som möjligt, för att lyssnaren ska höra hur det vispar och fräser. Upplevelsen kryddas med adjektiv och ett förmodligen medvetet slamrande med husgeråden.

Om man orkar lyssna klart får man veta hur gott alltsammans blev medelst "mmmmande" och smaskande. Men själv känner man - ingenting. Ingen smak och ingen doft. Man har inte ens sett hur maten ser ut. Snacka om intetsägande. Det måste finnas bättre sätt att använda sändningstiden...
2 kommentarer:

 1. Är absolut beredd att hålla med dig där. Riktigt meningslöst.

  Boken handlar om hans uppväxt och knappt någonting om socialdemokraterna. Han har skrivit en annan bok om sin tid i regeringen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att jag inte är ensam om att tycka att matlagning inte är bra radiounderhållning ;)
   Om boken: Då låter som att jag skulle kunna tycka om att läsa den :)
   Mvh
   Anna

   Radera