lördag 2 januari 2016

Hur många måste lida, skadas och dö innan vansinnet förbjuds?

Så har ännu ett nyår passerat. Vissa kan se tillbaka på en festlig kväll, medan andra har lyckats genomleva ännu en tid av mer eller mindre långvariga plågor. Några har börjat bearbeta förluster och sorg. I kölvattnet av nyårsfirandet kan vi läsa om personskador av raketer som t ex träffat barn i ögat istället för att pryda himlen. Vi kan läsa om djur som har skadats och mist livet. Ett exempel som man kan gråta av är de stackars dräktiga korna som skrämdes ut ur sin hage, halkade på isen, och fick avlivas efter en plågsam natt med brutna ben. Hästar har som vanligt blivit vettskrämda och rusat ur hagar, men vad gör det att dom rusar genom staket och ibland hamnar på stora vägar? Förra året hoppades kanske några människor att hästen Helges tragiska död skulle ha någon inverkan på fyrverkeriälskarnas empati - men nej, i år var Helge glömd och det kommer han att förbli av alla som saknar empati.
En skola samt ett antal bostäder har brunnit, och människor har förlorat sina hem. Men vad gör det? Det finns väl andra bostäder och skolbyggnader, och saker kan man alltid köpa nya. Att förstörelsen kostar samhället värdefulla skattepengar som hade kunnat användas mycket bättre verkar ingen bekymra sig det minsta om.

Ingenting är värt något bara den som vill får skjuta sina förbannade jävla raketer var och när som helst. För allt det här och mycket mera är NORMALT och ingår som en naturlig och mänsklig rättighet i det svenska samhället ett antal dagar om året. I världens mest empatiska land måste folk få utöva lite omdömeslös ondska med laglig rätt ibland.

Gnällspikarna i samhället - dvs alla som drabbas av konsekvenserna av pyroteknikfrosseriet - får tåla att mängder av tama och vilda djur i bästa fall endast plågas av dödsångest, och i sämsta fall får panik och skadas - eller rentav dör ibland. Att människor av olika åldrar och anledningar blir skrämda är så ointressant och irrelevant att det inte ens är värt att nämna.
Man får tåla att barn skadas svårt av föräldrar som saknar omdöme. Barnen har väl två stycken av både ögon och händer, så en av varje har dom råd att mista. Inte ska väl föräldrar säga nej till barn då dom vill utöva mänskliga rättigheter som att skjuta smällare och raketer? I berusade föräldrars närvaro går ju allt så fint och tryggt till. Barn måste väl inte lära sig empati och respekt för levande varelser? Det räcker väl att dom lär sig "svenska" traditioner? För det som är ett roligt "måste" för så många - smällare och raketer - är ju samtidigt bara förknippat med små försumbara biverkningar för andra, såsom ångest, skador och död. Dessa biverkningar får de drabbade oftast själva skulden för. Det enda de drabbade inte beskylls för, är felaktig avel och uppfostran av vilda djur och fåglar.

Debatten om fyrverkerier har tyvärr till stor del fastnat ganska enkelspårigt i ämnet rädda hundar. Nu är det inte så att hundar är de enda djur som lider av pyroteknikfrosseriet, som kan pågå när som helst dygnet runt i veckor före Nyår, men även kring Valborg och andra storhelger. Men hundägarna är många, så kanske är det därför hundar får mest uppmärksamhet.
Förtvivlade hundägare som gör allt för att både förebygga och lindra lidandet hos sina älskade vänner, anklagas och förlöjligas av självutnämnda experter för att inte ha gjort vad man bör med sina hundar, och lägger samtidigt skuld hos uppfödarna som påstås avla på "fel" djur. Hundexperter som vet att skott och fyrverkerier - oavsett omfattning, längd, intensitet och närhet - är samma sak går det tretton på dussinet av. Hundexperter som vet exakt vad alla försumliga hundägare gör och inte gör, finns det precis lika många av. Hundexpert är nog den sortens expert som det är lättast att bli, eftersom det finns så otroligt många. Det är bara att konstatera att rädda hundars värsta fiender är orädda hundars expertägare. För "experterna" är inga andra än de lyckligt lottade som ännu inte har fått sin hund obotligt förstörd. Dom har t ex ännu inte råkat ut för att ha en hund som var skottfast och klarade av fyrverkerier, men som fick smällare kastade på sig och BLEV obotligt vettskrämd. Dom har t ex ännu inte haft den lilla valpen som blev skrämd från vettet av smällarna i trapphuset. Det finns många hundar som var orädda från början, men blev så svårt traumatiserade av pyroteknikfrosseriet att rädslan aldrig går bort. Det finns även människor som med avsikt skrämmer såväl hundar som hästar och andra djur - ja, jag har själv drabbats av dom sinnessjuka jävlarna.

Oavsett vad alla "experter" må tycka om det jag skriver, så är djur såsom människor individer, och klarar olika mycket psykisk belastning. Detta faktum accepteras dock inte när det gäller djur, utan i många "experters" ögon är alla hundar, hästar mm stöpta i samma psykiska form, och det är upp till oss människor att göra alla dessa blanka blad till exakt precis vad vi vill. Det är alltså bara ägarens fel om dess djur inte klarar av att det dundrar, tjuter, smäller och blixtrar - oavsett om det sker precis utanför bostadsfönstret, bredvid ett djurstall eller en hage. Men vem av alla dessa pompösa, självgoda och nedlåtande experter vill åta sig att träna alla vilda djur och fåglar, så att dom inte i brist på mänsklig "formning" ska bli vettskrämda och råka illa ut? Ingen hittills.

Andra "experter" anser att om djur är rädda så beror det på att uppfödaren har avlat fel. Innebär det att även människor avlar fel när dom får barn som är rädda eller har psykiska problem? Personligen anser jag att alla som föder upp djur ska göra det på ett ansvarsfullt sätt, och avla på individer som är fysiskt och psykiskt friska samt har ett gott lynne. Men tyvärr kan man inte hindra att det även inom ansvarsfull avel föds individer som har lättare att bli rädda. Vi människor är inte gud, och varje enskild liten gen kan vi inte råda över. Det kan inom en och samma kull finnas en individ som har lätt att bli rädd och är mera tillbakadragen, medan syskonen är orädda och framåt.
Så åter till frågan om de vilda djuren. Vem avlar dessa felaktigt? Vem ska vi beskylla för att dom blir vettskrämda, skadas och dör? I brist på syndabockar är det enklast att helt enkelt skita i dom. Det sämsta som kan hända är att det blir några färre kvar till jakten.

Förutom att många levande varelser lider, skadas och dör av att empatilösa människor firar, så är det också tillåtet att elda upp byggnader några dagar om året. Det är tillåtet att bränna ner såväl bostadshus som djurstallar, och har man tur stryker ingen levande varelse med i eldhavet.
Nu känner sig kanske någon sugen på att säga emot mig (igen), men det är bara en definitionsfråga. För så länge det inte är förbjudet att avfyra pyroteknik i närheten av bostäder och djurstallar, gärna av berusade personer, och så länge man inte kan få hjälp av polisen att slippa den återkommande brandrisken, måste man tyvärr anse att det är tillåtet att elda ner byggnader.

Själva kan vi aldrig lämna gården i fyrverkeritider. Husen ligger nära varandra i bondbyn, och från folks trädgårdar till vårt stall/ladugård är det bekvämt avstånd för raketer att flyga fel om oturen är framme. Inne i stallet låter det som ett krigsanfall, och detta nyår fick en unghäst som hittills har klarat eländet bra tillsist nog då fyrverkerierna var ännu flera, högljuddare och långvarigare än vanligt. Stegrande försökte han ta sig över boxgallret tills jag lyckades lugna honom. En annan häst sprang uppjagad runt i boxen tills min man fick honom lugn. Det här är hästar som miljötränats på många olika saker, och som inte har problem med skott. I år blev det inga skador bland djuren, men förra året beslutade sig en granne för att skjuta fyrverkerier bredvid vår hage vid en oväntad tidpunkt, och då skadade sig en häst då han vettskrämd skenade i hagen och gick omkull.

Det är dags att helvetet får ett slut. Att miljön tar skada av det giftiga nedfallet av tungmetaller från fyrverkerierna, är inte ett argument som är intressant nog för att påverka landets beslutsfattare.
Men att djur och människor tvingas genomlida ångest, skador, död och sorg borde väl snart börja betyda NÅGONTING för de som har makten i sina händer?

Det är dags att FÖRBJUDA användning och försäljning av raketer och smällare. Det är dags att det blir OLAGLIGT att SKADA, FÖRSTÖRA och DÖDA för att få ha sitt lilla roliga några gånger om året!!!

4 kommentarer:

  1. Sååå bra skrivet !! Håller med dej till "punkt och pricka", eller hur man nu säger �� ‼

    SvaraRadera