tisdag 29 december 2015

Sveriges alla djurplågare får sitt lystmäte igen :(

Sverige klappar sig gärna på axeln och vill påstå sig vara världens djurvänligaste land. Så sorgligt att det inte är sant, utan att en stor del av befolkningen är djurplågare - och försvarar sin lagliga rätt att vara det. Det är nämligen helt legitimt att vara djurplågare i Sverige, bara man inte är det alla dagar under hela året. Man får nöja sig med att vara det ibland. Och om man vill plåga djur flera dagar och tider än de tillåtna, så gör polisen inget åt saken i vilket fall som helst, så det är bara att köra på.
Storhelger som Nyår och Valborg har djurplågarna det så otroligt mycket festligare än både djuren dom plågar och deras ägare. Men vem bryr sig, det är ju bara djur som lider. De mest ointelligenta och oempatiska djurplågarna - dom vars hårrötter man ser när dom gäspar - brukar tom anklaga djurägarna för att vara orsaken till djurens lidande.

Djurplågarna tycker att deras livsviktiga nöje att få smälla av fyrverkerier rättfärdigar att djur måste drogas, stängas in, gömmas undan eller rentav lämnas bort för att inte fara illa. Tyvärr är det inte så lätt för djurens ägare att veta när dessa åtgärder ska vidtas, för smällandet kan börja åtminstone en vecka innan själva högtidsdagen, och fortsätta därefter. Husdjur vågar inte gå ut och kissa, och hästar flyr vettskrämda ur sina hagar - i värsta fall mot sin död.

Byggnader fattar eld och händer sprängs bort. Jag tycker inte de minsta synd om alla som mister fingrarna, för dom hade ett val, och valde att vara dumma i huvudet. Då händer det att kroppen får lida. Men de oskyldiga som drabbas av terrorn flera gånger om året är det verkligen synd om.

Storhelger betyder helt olika saker för olika människor. För vissa betyder det fest, fylla och fyrverkerier. Varsomhelst och närsomhelst - helt hänsynslöst.
För andra betyder storhelger oro, rädsla, problem och kanske rentav sorg - pga av de hänsynslösas agerande.

Själva sitter vi eldvakt i stallet under alla storhelger, för då vet vi att stallet riskerar att brinna upp. Vi kan aldrig åka hemifrån även om hästarna står inne och har massor av mat. Vi kan aldrig fira tolvslaget på Nyårsafton på någon annan plats än i stallet, för vi vågar inte åka bort och komma hem till en rykande ruin. Grannarna skjuter nämligen fyrverkerier i sina trädgårdar på så nära avstånd från stallet att vilken raket som helst kan råka antända byggnaden. Dom börjar dessutom när som helst, så oftast hinner vi inte ens ta in hästarna innan helvetet brakar lös. Förra året skenade en häst i hagen, gick omkull och skadade sig. Vad som helst kan hända när som helst. En grannfamilj har i åratal firat även samtliga familjemedlemmars födelsedagar med fyrverkerier, och dessa har utan förvarning kunnat dra igång vilken veckodag som helst. Att prata med grannarna tjänar ingenting till - det har misslyckade försök visat. Dom struntar totalt i våra hästar, så svaret blir bara "-Ni kan ta era hästar och sticka härifrån".

Frågan är när det ska bli olagligt att terrorisera djur och människor sammanlagt några veckor om året. Kommer det någonsin att ske? Så länge djurplågarna får fritt spelrum är det bara att kallt konstatera att Sverige är inte världens djurvänligaste land. Det går inte att låtsas bedriva djurskydd samtidigt som det är lagligt med djurplågeri.


6 kommentarer:

 1. Ja jag lär bli hemma med mina katter för att se till att dom inte blir för panikslagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns ingen som helst möjlighet att tacka ja till någon inbjudan man får, utan det är bara att hålla sig hemma för att hålla sina djur lugna och skyddade så gott det går.

   Radera
 2. Mycket bra skrivet! Försöker själv att överleva tillsammans med min vettskrämda hund. Vill tillägga att hon är en arbetande eftersökshund, som totalt ignorerar skott under arbete, då det har en mening. Men detta gränslösa smällande i tid och otid ger henne bara panik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christina! Ja det kan ju vara så att djur tolererar skott i vissa sammanhang som t ex under arbete, men fyrverkerier har ju verkligen en helt annan intensitet och varaktighet än enstaka skott.

   Radera
 3. Det är då man börjar lägga ut spanska ryttare på grannars uppfart, går in på deras trådlösa nätverk och tankar sanslösa mängder barnporr och ringer polisen (det är nämligen olagligt att bara ha laddat ner, bilderna behöver inte finns "kvar" på hårddisken, outar dem som pedofiler för nazister... det finns alla möjligheter att göra livet lika surt för dem som de gör för er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag kunde säga att dom inte förtjänar allt detta... Tur för dom att jag är okunnig om hur man går in på andras nätverk ;-)

   Radera