fredag 4 december 2015

Om tiggeriet - varför förväntas ingen framåtanda av just romer?

Återigen sticker jag huvudet i getingboet, men jag måste faktiskt ställa frågan:
Är romer ett totalt odugligt folkslag? Personligen tror jag inte att det är så, men majoriteten av svenska folket verkar anse det - och med stolthet dessutom. För vad annat kan man säga att folk tycker, när dom har uppfattningen att ett folkslags enda sätt att förtjäna sitt uppehälle är att sitta med en kopp i handen i Sverige och tigga. Eller handlar det om att folk göder sitt ego och mår bra när dom får släppa en krona i en kopp då och då? Är det ett sätt att putsa på den egna glorian?

I Expressen finns en artikel (även innehållande en film) där det står att läsa om Gheorge med flera från Rumänien som åker till Sverige för att tigga, pga att han och hans gelikar tycker att lönerna är för låga i Rumänien. När lönerna sänktes under krisen bytte Gheorge yrke - till tiggare. Jodå, med svenska mått mätt är förvisso lönerna låga, men å andra sidan är levnadskostnaderna inte desamma som i Sverige. Att det är svårt att få jobb i Rumänien är ett faktum, men det framgår också om man ser på filmen att det inte är omöjligt för den som verkligen vill.

Det framgår också att det faktiskt är svårt att få romer att tacka ja till arbete - det är helt enkelt mycket lönsammare att tigga i Sverige. I artikeln kan man läsa om Hjärta till Hjärta som har fem anställda som tjänar vit lön på att tillverka korgar. "Tanken är att kunna tillverka i stor skala och sälja i butiker som Ica och Konsum för att många ska kunna anställas. Men det är svårt att få folk att tacka ja till jobben."
Så vad säger då detta? Jo, att det är svenskar som ser till att upprätthålla tiggeriet. Det är helt enkelt inte mödan värt att ta ett jobb i Rumänien när tillfälle bjuds, eftersom svenskar som har behov av att känna sig godhjärtade är mycket lönsammare att utnyttja. Den som påstår att romer kommer till Sverige för att arbeta kommer inte att nå fram till mig med detta budskap. Har det någonsin hänt att en rom har uppsökt en svensk arbetsförmedling? Det vore väl en god idé att göra det om man är sugen på att få arbeta lite?

Som om oviljan att arbeta inte är illa nog, så drabbas barnen mycket hårt av att tiggeriet har blivit ett yrke. Tydligen struntar många romer i sina barn och vad det ska bli av deras framtid. Svenskar som offrar någon krona då och då borde egentligen känna en stark samvetsvånda, eftersom deras gärning bidrar till att stackars barn lämnas utan föräldrar, vilket leder till utebliven skolgång och en förstörd framtid. Givmildheten fördärvar nästa generation.

Gheorge och Georgeta har fem barn och tio barnbarn, och inget barn går i skolan, trots att det är gratis. Därmed blir dom utan barnbidrag. När jag läste detta blev jag fly förbannad, för även romer borde begripa att livet inte blir lättare för den som saknar utbildning. Men den som lämnar sina barn vind för våg och beger sig till ett annat land, kan ju i vilket fall som helst inte se till att barnen går till skolan. Känner romer inget ansvar för att deras barn ska få en dräglig framtid?! En framtid bättre än det liv deras föräldrar lever? Har romer ingen som helst framåtanda? Kunde dom inte åtminstone dra tummen ur arslet och skicka barnen till skolan så att dom får barnbidrag, vilket faktiskt om inte annat bidrar till familjens försörjning? Det framgår av filmen att det finns barn som lämnas hos släktingar. Varför ser då inte släktingarna till att barnen tar sig till skolan?

Det positiva som står att läsa i artikeln är bl a Florin Ianovicis kloka ord om hur man kan och bör hjälpa - på plats i Rumänien. Han är VD för rumänska Liv och Ljus som stöds av svenska Läkarmissionen, och dömer helt ut att ge pengar till tiggare i Sverige. Hans förklaringar är sakliga, tydliga och logiska. Han arbetar enligt principen att man aldrig ska ge utan krav på motprestation, och han beskriver också hur barnen drabbas av tiggeriet. Läs gärna vad han säger.

Om artikeln skrevs för att aktivera tårkanaler så misslyckades den vad det mig beträffar. De romer som det är riktigt synd om är de som har fallit offer för organiserad brottslighet såsom människohandel och utpressning. Tyvärr är inte heller brottsoffren hjälpta av att folk lägger pengar i deras koppar, för pengarna går endast till att göda kriminella till större rikedomar, medan brottsoffren tvingas fortsätta leva i misär.

Av någon mystisk anledning så finns inte samma förväntningar på romer som det finns på andra folkslag. Faktum är att det finns inga förväntningar alls. Dom förväntas inte vare sig ha eller vilja förvärva några kunskaper. Dom förväntas inte söka några jobb, eller att ens uppsöka någon arbetsförmedling överhuvudtaget. Dom anses inte ha någon som helst mikroskopisk del i att deras liv ser ut som det gör, utan offerkoftan hänger tung som en våt yllefilt över deras axlar. Romer betraktas nästan som någon sorts förvuxna bebisar som bara kan sitta ner och vänta på att folk ska komma och ge dom det som dom behöver. Därför kan romer till skillnad från andra som befinner sig i Sverige få slippa att följa lagar och regler, vilket i praktiken t ex innebär en frihet att skräpa ner överallt och att bosätta sig var man vill - även på privat mark, vilket annars brukar orsaka avhysning pga ockupation. Alla ni som känner er lite godare än alla andra rasar säkert inombords nu sedan någon minut tillbaka. Kanske tänker ni "-Hur kan hon skriva så hemska saker?" Men jag skriver bara hur jag tolkar människors sätt att agera och resonera kring folkgruppen romer.

 Det finns människor i världen som är betydligt fattigare än vad romerna är, men som ändå försöker att göra något för att förtjäna sitt uppehälle. Det kan röra sig om de allra enklaste sorters arbeten med en ytterst blygsam lön, eller att sälja saker man har tillverkat. Det har jag sett med egna ögon under mina resor i världen.

Romer skulle iallafall kunna ta de arbeten som de erbjuds i hemlandet istället för att tacka nej, de skulle kunna låta sina barn gå i skolan för att få en bättre framtid, de skulle kunna söka arbete i Sverige under sin vistelse här.
Men nej, tigga är lönsamt, så då ratas de möjligheter som bjuds till ett hedervärt liv.

http://www.expressen.se/nyheter/longread/darfor-kommer-tiggarna/sv/gheorghe-lamnade-nybyggda-huset-och-djuren-for-att-tigga-i-sverige/

http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/snabba-cash/?autoplay=0&startvolume=0.5&starttime=0
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar