onsdag 9 december 2015

Hur höga kostnader för asylsökande kan anses skäliga?

Ja, man ska vara god, empatisk och förstående, men det finns gränser för allt, och kostnaderna för asylsökande har passerat en sådan. Asylboendet Trängslet i Dalarna har den senaste tiden varit omskrivet för att de boende är missnöjda med maten - den är inte god och arabisk. Det är säkerligen inte så att precis alla är missnöjda, men dom som är det har iallafall lyckats med att göra sina protester hörda. Genomgoda svenskar hittar naturligtvis fog för de mest otacksamma klagomål, medan andra har funderat på varför asylsökande måste ha bättre mat än gamla som bor på äldreboende. Men på något sätt lyckas landets åldringar aldrig väcka samma svindlande höjder av empati hos de av sina landsmän som påverkar och styr vem som ska få vad i det här landet.
Åldringar - som inte ens har potential att göra någon mera nytta än vad dom redan har gjort under hela livet - är det helt legitimt att spara på, eftersom dom endast anses vara tärande i stats- och kommunbudgetar.

De senaste skriverierna om asylboendet Trängslet handlar om vad de asylsökandes otäcka svenska mat kostar per dygn. Hela 572 kr per person och dygn - dvs drygt 17000kr per person och månad - spenderas det på den mat som vållat det omskrivna missnöjet. Det är banne mig inte klokt!! Tänk om asylsökande hade tvingats att äta likadan mat som många åldringar får levererad - inplastad, smaklös och i besparingssyfte kanske rentav kall någon dag eller två i veckan. Faktum är att asylsökande borde inte få bättre mat än vad de gamla som har byggt upp detta land får av samhället när dom inte längre klarar sig själva. Jag tänker inte ens lyssna på pladder om att "man ska inte ställa olika svaga grupper mot varandra", för det är exakt vad som görs i ett samhälle där resurserna inte är obegränsade. Det sparas och åter sparas på svaga svenska samhällsgrupper som gamla, sjuka och handikappade, medan nyanlända får kosta vad som helst inom den superlukrativa asylindustrin.

Nyanlända har rätt till allt, såsom boende, försörjning, utbildning, mat, städning, fritidsaktiviteter, busskort, sjukvård, tandvård och allt annat som behövs i ett liv. Javisst, man behöver vissa saker för att leva - så är det - men det jag vänder mig mot är att det inte är lika självklart att svaga svenska grupper ska ha samma rättigheter. Det finns många svenskar som inte har råd att laga tänderna. Det finns dom som inte ens har råd att dra ut en trasig tand. Men vem bryr sig?

Sist men inte minst så är det svenska sättet att hjälpa ett enormt och orättvist resursslöseri. De verkligt nödlidande flyktingarna i krigets närområden får också vara med och betala för att asylindustrin i Sverige ska snurra på med skyhöga kostnader. Övergivna kvinnor och barn får hungra och törsta när biståndspengar dras in, för att deras män och övriga som hade råd att resa genom Europas alla fredliga länder för att komma till Sverige ska kunna få MAT för 572 kr/dygn. Ovanpå denna luxuösa summa (hur många äter för så mycket pengar per dygn??) tillkommer alla andra kostnader. Tänk om lika mycket pengar skulle spenderas på de som bor i flyktinglägren i krigets närområden! Då skulle de fattiga och övergivna flyktingarna kunna äta Nobelmiddag varje dag. Men så skulle det naturligtvis inte bli ens med tillgång till så mycket pengar, för det förnuftiga vore naturligtvis att hjälpa FLERA människor att få ett drägligt liv. I Sverige är det FULARE än FULAST att ens tänka tanken på att hjälpa flera i krigets närområden, men det är DÄR de VERKLIGT NÖDLIDANDE finns, och jag tror att dom har mera anledning att klaga på maten - dvs att dom knappt får någon!

http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/vid-trangslets-asylboende-kostar-flyktingmaten-7-miljoner-i-manaden

http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/asylboende-i-trangslet-onskar-mer-arabisk-mat-da-man-saknar-eget-kok

http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/tv-matprotesterna-fortsatte-under-fredagen-i-trangslet

2 kommentarer:

  1. Ta reda på fakta INNAN du bloggar om något som du uppenbarligen inte kan något om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedär, så har en Kunnig person klättrat ner från sin piedistal för att skriva en tillrättavisande kommentar. Inte alls oväntat. Tyvärr är kommentaren inte alls informativ beträffande skribentens egna kunskaper, så jag nöjer mig med att konstatera att dessa åtminstone omfattar konsten att vara oförskämd. Ha en bra dag!

      Radera