onsdag 21 oktober 2015

Är DU emot mobbning - i verkligheten?

Det har aldrig varit så lätt att vara en "god" människa, som det är just nu i modern tid. Samtidigt råder alltjämt brist på handlingskraftig godhet. Modern godhet utövas flitigt vid många människors tangentbord, men ute i verkligheten fortsätter ofta livet som vanligt.

Det här med att dela behjärtansvärda statusar på Facebook är till och med lättare och smidigare än det var att köpa avlatsbrev av kyrkan förr. Några fingertryckningar är allt som behövs för att visa vilken empatisk och varmhjärtad människa man är.
Men vad gör alla goda människor i verkligheten när såväl barn som vuxna blir illa behandlade i skolor, på arbetsplatser, i byn/bostadsområdet osv?? Hur många är med handen på hjärtat beredda att offra sin sociala komfort för att hjälpa en utsatt människa? Hur många av alla FB-helgon tittar undan när någon mobbas för att slippa att göra ett obekvämt ställningstagande?

För sanningen är den att om inte majoriteten av människorna ute i samhället vore en blandning av fega, bekväma, oempatiska, fördömande och egennyttiga individer så skulle ingen mobbning förekomma. För ingen skulle tiga, titta undan eller acceptera att medmänniskor behandlas illa. Civilkurage är en av samhällets absolut största bristvaror. Det är lättare att följa minsta motståndets lag och undvika att stöta sig med den som är populär, formell/informell ledare eller tongivande på annat sätt. Många av alla de som inför världen deklarerar sig vara "emot mobbning" har själva mobbat eller är aktiva mobbare. Men med sina egna "goda skäl". En liten skitpratskampanj är väl inte mer än rätt om någon har gjort sig förtjänt av den? Eller?

Så nästa gång som DU i form av klasskamrat, arbetskamrat, lärare, "vän", granne etc ser att någon behandlas illa på något sätt - SÄG IFRÅN där ute i verkligheten istället!! Det är där du behöver göra din röst hörd. Kliv ut ur komfortzonen. Jag kan lova att det känns jättebra. Statusdelningar på FB är gulliga, men gör ingen praktisk skillnad för alla utsatta människor som behöver hjälp på riktigt.

5 kommentarer:

 1. Mycket bar skrivet och många kloka tankar från olika aspekter! Tack! Har själv tänkt och skrivit om det här svåra, men viktiga att vara konsekventa med att vara bra människor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Ann! Ja det är verkligen viktigt att tänka på hur man är som människa och hur man agerar. Alla har möjlighet att vara med och stoppa mobbningen av olika individer i samhället. Det handlar om att bry sig och vilja hjälpa på riktigt i verkligheten, och att visa civilkurage.
   Mvh
   Anna

   Radera
 2. Så tankeväckande och bra! Tack Anna!

  SvaraRadera
 3. Men snälla Anna. Ska man stoppa mobbning måste man kanske börja med att stäng Facebook. Här finns hatare och mobbare i tusental. I övrigt har jag aldrig upplevt att någon försökt förhindra mobbning vare sig i skola eller arbetsplats. Inte ens vår underbara Statsminister kan låta bli att mobba sina medmänniskor i Riksdagen. Så bedrövligt är det i dagens samhälle.

  SvaraRadera