lördag 4 juli 2015

Vad är "Carpe Diem" för nåt?

På latin och i teorin handlar uttrycket om att "fånga dagen". I praktiken är orden oftast bara ett tapetmönster, eller ett par ord som pryder nån hylla på väggen. En inredningsdetalj.

Varför väljer så många att pryda sina väggar på ett eller annat sätt med dessa två ord? Är det för att orden betyder något speciellt i deras liv? Eller är det för att man vill att orden ska betyda något?
Är dom en påminnelse om att man "bör" försöka fånga dagen någon gång ibland?

Hursomhelst undrar jag hur vanligt det är att någon lever som väggarna lär. För när tillfället att ta vara på nuet uppenbarar sig hamnar det ofta i skuggan. På första parkett prioriteras oftast alla "måsten". 

Men är alla "måsten" ett måste? Och är dom alltid lika starka måsten, eller går dom att tumma på lite? Åtminstone den där sällsynta gången då ögonblicket fladdrar förbi, fyllt av outnyttjad frestelse att låta sig fångas.


5 kommentarer:

 1. Ofta är det nog så att alla de där måsten som vi tror är obligatoriska nog skulle kunna gå att eliminera, eller i alla fall flytta lite på till förmån för att just ta vara på dagen. Livet ska levas här och nu, och inte i en avlägsen och ogaranterad framtid med oförmånliga pensionsvillkor...

  SvaraRadera
 2. Det borde vara "fånga nuet", speciellt i livet med hästar. L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker också att det borde vara "fånga nuet" eller rentav "fånga ögonblicket". I livet med hästar befinner man sig verkligen i nuet :-) Ja kanske inte alla, för tyvärr är det alltför många som mentalt huvudsakligen befinner sig i sin mobiltelefon oavsett vad dom sysselsätter sig med.

   Radera
 3. Just nu kör jag årets mindre blogg. Gå in och nominera dig själv eller någon annan och ha chansen och vinna!

  http://daysbyjohanna.blogspot.se/2016/06/arets-mindre-blogg-2016.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gått in och nominerat min egen blogg ;-)

   Radera