söndag 28 juni 2015

Nej, man måste inte lägga ut bilder med den perfekta makeupen på plats...

Jag läste nyligen en ung kvinnas blogginlägg om hennes tankar kring att lägga ut bilder i sin blogg, och fick en bekräftelse på det som jag redan noterat - att alltför många unga människor känner att man "måste" presentera en perfekt bild av sig själv. Att lägga ut en bild på sig själv utan makeup, och utan att håret är fixat är otänkbart för alltför många unga. Till detta kommer att bära "rätt" kläder, och att pynta till sig med allt övrigt som modet för dagen dikterar.

Tyvärr måste jag säga att jag finner det väldigt enformigt att se alla dessa foton av människor som krampaktigt kämpar för att framstå som kopior av varandra. Alla vill synas och sticka ut ur mängden, samtidigt som dom flesta är livrädda för att inte vara som alla andra.

Men hur ska man kunna särskilja något unikt bland allt det medvetet enformiga? Världen är överdoserad av selfies föreställande unga kvinnor som "förföriskt" plutar med korvformade braxläppar.  Modet styr hur deras anleten ska målas, hur håret ska stylas, vilka kläder som ska bäras och vilka fotoposer som ska intas då telefonen hissas till skyn på sin pinne.

Jag beundrar alla som vill och vågar vara sig själva. Alla som tar på sig fel färger för att dom inte gillar årets modefärg, och som trivs utan att se ut som om dom fått en smäll på käften. Alla som tar på sig det dom faktiskt gillar istället för att vara slavar under modet, och som visar världen vem dom är istället för att göra allt för att gömma sin personlighet. 

Så för att understryka att man inte måste sminka och kamma sig för att ha en plats på nätet, lägger jag härmed ut en bild av mig själv: Naturell med fetplatt hjälmfrisyr och svettig efter 11km på hästryggen i friskt tempo ;-)


8 kommentarer:

 1. Som alltid så har du lyckats fånga och beskriva någonting så väl, i det här fallet den vitt utbredda narcissismen bland folk i allmänhet och deltagare på sociala forum i synnerhet. Personligen så har jag alltid ansett att skönhet alltid är vackrast i oförändrad och oförfalskad form. Vem skulle komma på tanken att måla om en vacker ros eller att förändra en underbar solupogång? Det känns befriande att det finns de som inte har något emot att vara sig själva, även på internet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jerry :-) Håller med dig fullständigt om att narcissismen är vitt utbredd. Viss skönhet får vara ifred, men bl a människans är föremål för ständig modifiering.

   Radera
 2. Svar
  1. Haha...tack, jag gör väl det - även som osminkad och en smula lortig ;-)

   Radera
 3. Att lägga upp bilder där man inte ha photshopat dem är nästan en bedrift idag, men det är klart man ska lägga ut bilder där man inte visar upp den där perfekta fasaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...då har jag lyckats med oräkneliga bedrifter :D :D

   Radera
 4. Delvis sant men det är nog många som faktiskt ÄR såna också och inte låtsas. :) Vi alla blir formade mycket av vår omgivning och uppväxt, så det är nog många som ändå är sig själva när dom plutar med läpparna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller det där med läpparna så tror jag faktiskt inte att många har plutmunnar av naturen. Det finns dom som föds med väldigt fylliga läppar, men dom brukar inte stå ut som munnen på en hungrig akvariefisk. Innan det blev modernt att spruta läpparna fulla med fillers och truta med munnen var det i stort sett ingen som såg ut så. Men dom som gör det nuförtiden går ju inte omkring och trutar jämnan, utan när dom ska ta selfies, när någon tar kort på dom, när dom står framför en spegel, eller när någon som dom vill vara snygga inför ser dom. Om/när det blir omodernt med fyllda plutläppar kommer inte dom som ser ut så nu se ut så längre...

   Radera