lördag 27 juni 2015

När besserwisserfasoner och skvaller går för långt...

Det kommer nog alltid att finnas människor som tycker sig kunna göra andra personers arbete bättre än vad den som är anställd till att ägna sig åt arbetsuppgifterna gör. Det handlar vanligen om att den som tycker sig vara bättre lämpad anser att en kollega eller överordnad är okunnig, slarvig, ostrukturerad, lat, ägnar sig åt fel saker mm. Ibland finns det fog för sådana tankar, för i ärlighetens namn är inte alla perfekt lämpade för det jobb dom är anställda till. Det är inte heller så att alla anställs pga sin kompetens eller sin allmänna lämplighet, utan ibland ingås anställningar via genvägen "rätt kontakter" som överbryggar eventuella kunskapsglapp.

Men ibland är det tyvärr okunskap och förutfattade meningar som får vissa människor att tala illa om sina kollegor. Skitprataren tror sig veta att kollegans arbetsuppgifter är så lätta att man omöjligtvis kan misslyckas med att sköta dessa bra, och med den inställningen inleds en omfattande felsökning och smutskastning av den "odugliga" kollegan. Det reflekteras inte över vad personen faktiskt har för konkreta arbetsuppgifter, hur det går till att utföra dessa, vilka kunskaper som faktiskt krävs, och vilka förutsättningar den illa sedda kollegan har. Nej, skitprataren är så uppfylld av sin egen förträfflighet och ibland önskan att få ta över det "vanskötta" jobbet att gallan spys i blindo. Ibland inför öppen ridå, men  ibland också i lönndom till "rätt" personer, vars inflytande nyttjas för att tillskansa sig det åtråvärda jobbet. En falsk och manipulativ människa i avsaknad av såväl empati som självkritik kan lägga så mycket tid och energi på att lobba i eget syfte att det egna jobbet faktiskt blir lidande. Men på något sätt lyckas detta bli ursäktat, eftersom den allt från mediokra till usla skötseln av skitpratarens egna jobb alltid har en "god" anledning.

Så sent som igår fick jag bevittna vad som händer när en skitstövels onda gärning går överstyr. Lobbyverksamheten hade inte skett inför mina ögon, men resultatet fick alla beskåda. En person lyckades efter åratal av idog bearbetning av "rätt" personer tillsist tillskansa sig en kollegas jobb. Detta på bekostnad av kollegans anställning, så personen ifråga gick arbetslösheten till mötes. 
Nu skulle STORDÅD ske. Nu skulle allt bli perfekt skött minsann, och det skulle bli ORDNING på saker. Den nytillträdde på tjänsten kom från en annan yrkeskategori och visade sig inom ett fåtal dagar ha så stora kunskapsglapp inom relevanta områden att det skulle krävas mycket stora insatser för att få vederbörande att fungera i sin nya tjänst. Detta blev ju förstås pinsamt, för personen ifråga ville ju få visa sig på styva linan, och att bli genomskådad skulle ju skada personens rykte. Fylld av frustration valde den vars önskningar gått i uppfyllelse på ett synnerligen fult sätt att säga upp sig. Detta mindre än en månad efter att vederbörande rak i ryggen och fylld av självtillit tillträdde sin nya tjänst. 

Så vad åstadkom denna skitpratande besserwisser egentligen? Jo ett flera år långt slöseri med sin och andras tid då dagens skvaller skulle avhandlas, en kollegas arbetslöshet och en nu obemannad tjänst mitt i semestertider. Inte bra på något sätt, men så länge det finns manipulativa och självgoda människor i världen lär mönstret upprepa sig då och då. Men det är synd och skam att sådana människor vanligen får utrymme och tillåtelse att hålla på som dom gör. 

Alla som har sitt sunda förnuft i behåll bör ta det som en varning när någon lägger väldigt mycket tid på att smutskasta sina arbetskamrater. Men tyvärr sker det nog inte så ofta eftersom ruttet betéende ofta lönar sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar