måndag 15 juni 2015

Jag kan förstå att det är krig i världen...

Vad annat kan det vara när det finns människor som kompromisslöst endast ser till sig själva, och vad som gagnar egot bäst. Störande betéenden kan över tid växa sig enormt irriterande, och det är inte alla som ser någon anledning att behärska sig när retningströskeln är passerad.

Det finns tyvärr människor som finner njutning i att störa andra, precis som det finns dom som tycker att det är roligt att plåga djur. Den som finner nöje i att vara obstinat och strunta i vad andra tycker är nästan omöjlig att nå fram till. Man kan prata, men det är för döva öron. Man kan försöka väcka förståelse, men det finns ingen jordmån för ett sådant frö att gro i. Man kan försöka argumentera, men blir kallsinnigt avfärdad med dryga och föga intelligenta svar. 

Det finns många som ogenomtänkt hasplar ur sig att "det är inte ens fel att två träter". Tyvärr är det rent skitsnack, som förutsätter att alla som råkar ut för en psykopatisk, illasinnad eller allmänt korkad person är medskyldiga till det som dom utsätts för. Detta resonemang är förvisso kutym i svenska domstolar vid våldtäktsmål, men det rättfärdigar inte att våldtäktsmän ursäktas och går fria även om rättsväsendet råkar tycka så. Om det aldrig är ens fel att två träter så finns det det inte längre förövare och offer - båda är ju lika skyldiga i samma stund som konflikten uppstår.

Det är inte rätt att man ska tvingas att vara maktlös inför en annan människas hänsynslöshet. Det är inte rätt att en annan människas vanor ständigt ska göra intrång i livet på ett sätt som man inte kan värja sig för. Den som fylld av jäkelskap mellan öronen verkar dessutom vara outtröttlig. Att ha en granne som är totalt befriad ifrån allt vad hänsynslöshet heter är verkligen tröstlöst ibland. Vad annat kan det vara att leva intill en människa som drivs av att överdriva sådant som han vet stör, och som tycker att det är normalt att låta sin stereo vråla på full volym helst alla dagar i veckan. En granne som njuter av att skrämma djur och gör det så snart tillfälle bjuds. En granne som det inte går att prata med överhuvudtaget, eftersom han inte kan svenska just då man försöker. 

Om grannen hade levt i ett land där ett människoliv har försumbar betydelse hade han förmodligen drabbats av svåra problem om han envisats med att gå in för att vara störig. Eller så hade människor råkat riktigt illa ut om han hade haft möjlighet att fullt ut bejaka sitt störda sätt att vara. 
Hursomhelst, efter några år bredvid denna varelse så kan jag förstå att det är krig i världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar