torsdag 14 maj 2015

Trädgårdens röda guld - körsbären - är på gång!! :-)

Äntligen blommar körsbärsträdet :-) Bland allt gott man kan skörda i en trädgård, så är körsbär bland det allra godaste. Trädet är gammalt och opraktiskt högt, så att plocka bären medför alltid en viss risk eftersom man måste klättra på en mycket hög stege. Men när man tagit sig helskinnad genom prövningen har man lycklig i hågen fått ihop en ansenlig mängd bär :-)

Tyvärr finns det flera som ivrigt och kanske rentav girigt väntar på att skörden ska mogna, nämligen fåglarna. Dom övervakar lystet de mognande bären och gör sig beredda att snabbt rensa rent i trädet. De generösa fåglarna tar en näbb här och där, och lämnar återstoden av de provsmakade bären åt trädets ägare. De glupska fåglarna lämnar välrensade kärnor kvar, retsamt hängande i grenarna. Man måste vara snabb med att skörda om man vill hinna före fåglarna, och i väntans tider får man skrämma bort dom så gott det går.

I år hoppas jag förstås på en stor skörd av söta och saftiga bär, så jag ska vakta det röda guldet nogsamt ;-)

4 kommentarer:

 1. Vad härligt. Vårt körsbärsträd är så gammalt att det knappt ger någon frukt längre :-( Men det blommar vackert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blomningen är en njutning att se, men det är förstås inte så dumt att få några bär också :) Går det kanske att föryngra ert gamla träd lite via beskäring? Det gjorde jag med vårat träd för några år sedan.

   Radera
 2. Körsbär är verkligen något av trädgårdens kronjuvel, det är ju bara synd att svartfåglarna känner likadant så det gäller ju att antingen vara snabb eller stå ut med halvmogna bär :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr är det ju så, och jag liksom fåglarna tycker allra mest om bären när dom är riktigt mogna, söta och saftiga... :-)

   Radera