måndag 9 mars 2015

Sol, fågelsång och ystra glada pållar!! :-)

Tänk vad solen kan göra för välbefinnandet :-) Jag förstod nog inte hur mycket jag saknade den förrän den började stråla igen :-) När naturen börjar vakna upp blir hela livet ljusare. Årets första blommor är alltid lika speciella, och den första fågelsången är extra ljuv att lyssna på. Men det bästa av allt är att marken torkar upp. För stadsmänniskan gör det nog ingen större skillnad om asfalten är fuktig eller torr, men på landet är det en välsignelse när marken torkar upp efter snösmältningen. Allra bäst är det för hästarna och för ridningen. En vinter som bjuder på snö, tö, regn och minusgrader om vartannat gör hagar och ridvägar omväxlande ishala eller lerhala. Leken i hagarna blir begränsad och ridturerna går mest i skritt. Täcken blir blöta och leriga om vartannat, och är kanske inte roligare att bära än att hantera.

Men nu när solen bjuder på ovanligt många plusgrader för årstiden åker täckena av, och leken börjar igen. Hästarna springer av sig, och det är tydligt att det njuts i fulla drag av att dra på rejält i galopp. Alla måste förstås rulla sig i den lera som ännu finns kvar, så det är ett otacksamt jobb man lägger på att försöka hålla pälsarna blanka. Dessutom är det pälsfällningstider nu, vilket inte underlättar arbetet med att hålla pälsarna vackra. Men pållarna njuter av att bli borstade, och jag har inget emot att motionera mina armmuskler, så det gör inget ;-) Pysslet med hästarna är ett avkopplande nöje.

Ridningen blir roligare igen när man slipper bitande kalla vindar, tjocka klumpiga elhandskar och dåligt underlag. Äntligen går det att öka farten och njuta av härliga galopper. Allra mest svävande är arabens galopp. Det känns knappt inte att han rör sig, utan vi svävar fram. Han håller den fart jag ber om, och ökar farten genom att öka steglängden. Det försvinner mycket mark under hovarna utan att det märks, och det går lika lätt att sakta av som att gasa iväg.

Nu vill jag ha ljusa kvällar, en lång tid utan nederbörd och ännu flera timmar i sadlarna :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar