lördag 7 februari 2015

Att plocka billiga popularitetspoäng genom praktarsleuttalanden

När en komiker som Henrik Schyffert ger sig på att leka nationalekonom kan det bli ack så fel... Först drar han en förenklad liten fabel om vad invandringen kostar, för att sedan slå ut denna uppdiktade kostnad på 10 miljoner personer. Detta för att se vad varje enskild individ i detta land skulle kunna "tjäna" om invandringen skulle stoppas. Precis som om varenda människa från nyfödda till av ålder döende plötsligt skulle få en insättning på ett personkonto. I Shyfferts imaginära värld finns också en starkt fördomsfull inställning till vad 10 miljoner slösaktiga människor skulle kunna tänkas göra med sin "tjänade" penningsumma. Först på listan finns alternativet att supa bort merparten av summan på en utlandsresa, för att sedan slösa bort de sista slantarna på taxfree. Det finns också en möjlighet att miljoner människor vill passa på att införskaffa sig en robotgräsklippare när det ändå spänner hårt i plånbokslädret. En hemmabio i allas källare ligger hett till, för att inte tala om en ny hundgård för alla - såväl kattägare, kaninägare som pälsdjursallergiker.

Vad i hela fridens namn har Schyffert för verklighetsförankring??? Tror han på fullt allvar att Sveriges befolkning endast består av 10 miljoner välbeställda och lättsinniga människor som är arbetande och friska, samt bor i villor och reser på utlandssemestrar?! Av de 10 miljonerna finns det många som lever ett synnerligen magert liv. Det finns sjuka som förvägras sjukpenning, och sjuka som inte ens får adekvat vård. Det finns fattigpensionärer, och pensionärer som inte tas om hand av samhället. Det finns arbetslösa som ratas på arbetsmarknaden pga en uppsjö av diskrimineringsskäl, såsom tex ålder, och som får leva på en mager A-kassa eller slavutnyttjas för en minimal bidragspeng i Fas3. Det finns hemlösa som lever i misär, och som politikerna vägrar att kännas vid. Det finns massor av barn som inte får bra förutsättningar för framtiden i skolan. Det sociala skyddsnätet är söndertrasat och människor skickas dagligen ut i det så kallade "utanförskapet" som hycklande politiker låtsas att de bryr sig om.

Schyffert uttalar sig som ett praktarsle, när han raljerar på det här sättet utan att ha den blekaste aning om hur svårt livet kan vara för många även i det här landet. Den hemlöse lär varken köpa sig en hemmabio eller robotgräsklippare. Men så som Shyffert resonerar ligger det nära till hands att tro att han ofta kommer hem rödbrun och bakisplufsig från Fuengirola med klirrande taxfreepåsar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar