söndag 4 januari 2015

Sveriges hemlösa har ingen plats i maktelitens öppna hjärtan.

Självklart ska man hjälpa människor i nöd, men varför är viss nöd populärare än annan? Den svenska makteliten och alla som vill få stärka sitt ego genom att delta i landets stora godhetstävling basunerar ständigt ut att Sverige är ett rikt land. Javisst, det finns många länder som är mindre ekonomiskt bemedlade, men det innebär inte att alla landets invånare är rika.
En grupp invånare som lever i verklig misär är de hemlösa. Uteliggarna - som vissa kallar dessa människor - som hamnat så långt bort man kan komma från att känna att man lever i ett rikt land. Hur denna grupp kan fortsätta att leva bortglömd av politikerna är helt obegripligt. Vår miljövänliga maktelit borde snubbla på ett gäng i tunnelbanan varje dag. Jag ser bara en förklaring till att misären får fortgå i tysthet - makteliten väljer att titta bort. Det här är människor som får leva med hunger, sjukdomar, köld och alla de vedermödor som hör den utblottade och hemlöse till, men de skapar inga feta rubriker. Det blir ingen kioskvältare när en gammal vanlig svensk uteliggare fryser ihjäl. Media slår inte på stora trumman för att Sveriges fattiga får leva med hål i tänderna eller gluggar i tandraderna. Media kunde inte bry sig mindre om hur de hemlösa fryser när den svenska kölden tränger igenom de utfattigas slitna och lortiga kläder. Nej landets journalistkår väljer ämnen som säljer. Och alla som vill vinna godhetstävlingen hänger på.

Det pratas så hjärtevärmande om att alla människor har lika värde. Och med all rätt (med undantag för pedofiler, mördare, rånare o dylika avarter i människosläktet). Men varför får man inte bevittna denna goda inställning från de som förespråkar den mest? 
Förklaringen är nog enkel; makteliten och media väljer vilka man slösar sina blödande hjärtan på utifrån vad man kan tjäna. Politiker tjänar röster som genererar makt. Media tjänar pengar. Det gäller att välja vart man vill rikta fokusstrålen om man vill optimera sin vinning.

SKÄMS alla ni som tror att ni är så goda, när ni i själva verket selekterar vilket lidande som är värt att bry sig om. Lidande är lidande vem den än drabbar. Det har inget alls att göra med om maktelit och media har givit sin välsignelse att bry sig. Den som bryr sig om andra människor - PÅ RIKTIGT - bryr sig om ALLA nödställda. INTE bara de som ger popularitetspoäng i media. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar