fredag 30 januari 2015

När konflikträdda ventilerar sina överkokta sinnen...

Svensken må överlag vara konflikträdd i det verkliga livet, men det kostar på att knyta näven i fickan för jämnan. I den verkliga världen vill folk inte gärna stöta sig med varandra. Den burduse vid fikabordet får hållas medan den förolämpade gnisslar tänder, och låter naglarna skära in i handflatorna. Någon slänger ur sig en åsikt som uppfattas som dum. Men den som misstycker väljer ofta att ventilera detta med någon annan, och gärna bakom ryggen på den vars åsikt inte väckte samtycke. Visst skulle det ha gjort större nytta att säga vad man tycker till den det berör, men nej, man vill ju inte gärna stöta sig. Det är bättre att vara tyst och reta upp sig. Tänk så hemskt att vara ärlig och kanske bli osams. Att det finns nyanser i hur man kan uttrycka sig, och att man kan säga det man känner med finkänslighet och respekt är ofta ett okänt faktum.

Men någonstans måste ju all ilska och frustration ta vägen. Om den alltid stängs inne kan ju den timide börja må dåligt såväl fysiskt som psykiskt. Numera finns det en välanvänd ventil för överkokta sinnen, nämligen internet. I det oändliga utbudet av forum och tidningar finns alltid en möjlighet att ösa ur sig allt som kokar och pyr inombords. Visst sker det ofta på någon annans goda humörs bekostnad, men vad gör väl det när den sköna dräparen är utdelad? 

Tänk så skönt det är för alla konflikträdda nuförtiden. Det är bara att blixtsnabbt och i affekt sätta första bästa tanke på pränt. Gärna anonymt, så att man slipper stå till svars i det verkliga livet där man inte vill stöta sig. Om man inte gillar någons åsikt, tycker att en person är okunnig eller att någon har fel värderingar är det så enkelt att man talar om - rakt av - att personen är dum i huvudet. Om man tycker att man är godare än sina medmänniskor så är det fritt fram att spy ur sig sitt hat mot alla som man inte uppfattar som goda. Strunt samma att inget hat är gott, man får ju i alla fall framhäva sin egen subjektiva godhet. Man kan dela statusar på FB till stöd för mobbade människor, samtidigt som man mobbar så mycket man orkar och förmår i andra forum. 

I skydd av den bekväma anonymiteten är det fritt fram att välja sitt offer. Sakliga debatter och diskussioner förda bakom tangentbord är en utrotningshotad företeelse i dagens samhälle. Personangrepp har snarare blivit regel än undantag. Konflikträdslan som hämmar människor i det verkliga livet, omvandlas till en slags mental instabilitet då den kokar över vid tangentbordet.

Tänk om människor skulle tilltala varandra lika oförskämt, burdust och respektlöst i det verkliga livet som dom gör vid tangentbordet. Det skulle bli totalt kaos i hela samhället då. Folk skulle förmodligen råka i slagsmål med varandra. Så varför uppför sig så många på det här anstötliga sättet på internet? Finns det ett övermått av uppdämda frustrationer och aggressioner i befolkningen, eller är även god fostran en utrotningshotad företeelse i dagens samhälle? Åsiktsfrihet och yttrandefrihet framförs ofta som ett argument för att rättfärdiga alla personangrepp som ilskna människor tanklöst slänger ur sig mot varandra på nätet. Men dessa friheter ska väl ändå användas med respekt??Inga kommentarer:

Skicka en kommentar