torsdag 19 december 2013

Är Sverige ett demokratiskt land?

Hur många kan egentligen svara på vad demokrati är? Det kanske låter som en enkel fråga, men är den det? Människor som uppfattar sig som hemmahörande i ett demokratiskt land tycker gärna synd om dom som inte är lika lyckligt lottade. Stackars alla dessa människor som lever i länder där man inte har yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, politisk frihet, jämlikhet mellan könen, sexuell frihet osv i det oändliga. Stackars alla som får problem, råkar illa ut och kanske rentav måste fly sitt land pga att toleransen mot det som rör sig i människors hjärnor och deras leverne i olika aspekter är lika med noll. Hur KAN det vara så att man i vissa länder inte är fria att tycka och leva som man vill? Det som är så självklart i ett DEMOKRATISKT land. Ett godhjärtat och tolerant land som gärna hjälper alla olyckligt drabbade till ett liv i frihet.

Sverige anses vara ett demokratiskt land. Man kan öppna lagboken och konstatera att det borde vara så också. Svenskar har yttrandefrihet enligt lag, och i samma bok kan man läsa sig till att diskriminering inte är tillåten. Åtminstone inte inom de specifika områden som lagstiftarna har valt ut.
Men är Sverige egentligen ett demokratiskt land i praktiken? Vad skiljer Sverige från de länder som inte är demokratier?
Hur står det egentligen till med yttrandefriheten i Sverige? Kan man säga vad man tycker och tänker?    Ja det kan man - om man har "rätt åsikter". Så hur vet man att man har rätt åsikter? Jo det får man reda på av media. Men ska inte media verka FÖR demokratin? Jo, men i Sverige har den blivit demokratins fiende. Hur kan det komma sig? Jo för att medias största uppgift i dagens samhälle har blivit att styra folkets hjärnor så att alla ska tycka lika.

Så vad skiljer då Sverige från ickedemokratiska länder? Jo, att svenskar över lag är ett timidare folkslag. Detta i sin tur gör att man i Sverige slipper att bli fängslad, torterad eller fly landet pga sina åsikter. I Sverige får det så mycket mildare konsekvenser att nyttja sin lagstadgade yttrandefrihet om man tycker "fel" saker. Då är det i Sverige endast acceptabelt att förfölja oliktänkande genom t ex  uthängning i media, näthat, diskriminering, social utfrysning och andra små snälla åtgärder som en oliktänkande svensk tacksamt ska finna sig i när vederbörande är dum nog att tro att man har yttrandefrihet i en demokrati.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar